sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Kaisan koulutuksissa

Viimeisen viikon aikana olen ollut kahdesti Kaisa Hilskan koulutuksessa. Viime viikon sunnuntaina oltiin Lassen kanssa hakutreeneissä. Taas opittiin paljon, Kaisa haastoi myös minut toimimaan epämukavuusalueella, eli kisanomainen suoritus ryhmän ensimmäisenä koirana. En päässyt edes mukaan tallaamaan aluetta vaan lähdin verkkaamaan Lassea. Sitten kun saimme luvan mennä metsään "tuomari" tervehti meitä ja meille esiteltin mistä alue alkaa ja miten se on merkitty. Kun kuulin maagiset sanat (?) aika alkaa niin tuli vielä hiukan lisää jännitystä!? Miksi ne sanat saavat jotenkin aina hermostumaan? Varsinkin kun kukaan ei nyt oikeasti ottanut aikaa.
Keskilinjalla koitin katsoa Lassea että kummalle puolelle se olisi itse menossa, mutta se oli lähinnä lähdössä keskilinjalle, joten siitä ei ollut apua. Valitsin oikean puolen ensimmäiseksi. Lasse lähti hyvin, upposi syvälle ja sai sieltä suorapalkan osittain auki olevasti umpipiilosta. Palasimme keskilinjaan ja lähetin Lassen vasemmalle puolelle etukulmaan josta se palasi hetken kuluttua irtorullan kanssa. Nyt olin mokannut ja unohtanut keriä näyttöliinan auki, mutta onneksi se ei ollut solmussa ja sain sen äkkiä auki ja pääsimme näytölle.
Kolmantena tehtävänä meillä olikin kiintorullatreeni. Lasse opettelee norskin käyttöä. Olen ostanut sille Lennutuotteen norskin ja se tuntuu toimivan hyvin! Kertaakaan ei ole jalka mennyt läpi ja Lasse saa sen itse suuhun ja pois! Tämä on selvästi aloittelijan tuuria!
Treeni tehtiin oikealla puolella niin että näin hyvin itse mitä tapahtuu. Lasse ei ihan vielä hoksaa ideaa, mutta kun se pyöri maalimiehen luona niin pystyin "hae" käskyllä auttamaan sitä ja silloin se nappasi rullan suuhun ja loppuosa ilmaisuketjusta toimi hyvin. Tämän harjoituksen aikana maalimies lähti vasemmalle puolelle piiloon ja kun kiintorullaharjoitus loppui niin lähetin Lassen samasta paikasta edelleen oikealla puolelle tarkistamaan alueen takaosan. Lasse lähti hienosti etenemään kun minä vain uskoin että siellä oli joku!? Lasse teki hienosti laatikon ja lähetin sen yliheitolla vasemmalle puolelle josta löytyi maalimies ja irtorulla! Tämän jälkeen tehtiin vielä hallintatreeni jossa Lasse lepäsi keskilinjalla ja se näki miten maalimies lähti metsään. Sitten kun maalimies oli paikoillaan niin otin Lassen hallintaan, seurautin keskilinjalla olevan ihmisryhmän ympäri sen ja lähetin sen sitten maalimiehelle jolla oli suorapalkka! Lasse yllätti taas minut iloisesti ja Kaisa jopa oli sitä mieltä että sen saisi kesäksi koekuntoon? Niin varmaan saisikin, mutta mistä sille saadaan rohkea ohjaaja, joka uskaltaa lähteä pk-kisoihin??

Eilen oltiin hiukan ex-tempore espanjanvesikoirien vireenhallintakoulutuksessa. Kaisa oli myös täällä kouluttajana. Aihe oli erittäin mielenkiintoinen, näin kahden kuumakallen omistajan näkökulmasta. Lina sai lähteä mukaan tähän koulutukseen ja toiveena oli etsiä sitä oikeaa mielentilaa tokoon ja erityisesti seuraamiseen, jossa vire on tällä hetkellä liian korkea.
Alkuun Kaisa puhui pari tuntia ja koitin kirjoittaa mahdollisimman paljon muistiinpanoja. Paljon puhuttiin palkasta ja siitä että väärässä mielentilassa ei pitäisi päästä tekemään yhtään mitään.
Käytännön harjoitukset olivat taatusti erilaisia kuin mitä yleensä treeneissä tehdään. Ensimmäinen tehtävä oli kaikille sama, eli 2 min sosiaalista leikkiä ohjaajan kanssa, sitten 2 min leluleikkiä ja lopuksi 2 min namileikkiä. Eikä ollut muuten helppoa! Sosiaalinen leikki ja Lina ei kerta kaikkiaan ymmärtänyt mitä halusin?? Juoksuleikki sujui vielä jotenkin, mutta lähileikki ei sujunut, kun Lina ei ymmärtänyt että mitä tuo haluaa???
Leluleikin aloitin kahden lelun leikillä ja sehän sujui! Siitä vaihdettiin taisteluleikkiin ja sekin sujuu! Lina nauttii siitä ja vaihtoi siitä sujuvasti kahteen leluun ja taas kiskottiin lelua. Aika loppui ja minulla ainakin oli aika lämmin jo. Sitten namileikkiä, tämänhän pitäisi olla helppoa, mutta nythän ei riittänyt että heitteli nameja koiralle 2min. vaan piti  olla namileikkiä!! Joten viimeistään nyt tuli reippaasti lämmin itselle ja yllättävän paljon koirakin väsyi. Toisaalta arjessa ei kovin usein leikitä 6 minuuttia putkeen?!
Kaisa kehui että Lina palkaantuu yhtä hyvin saalisleikillä kuin taisteluleikillä ja namitkin kelpaavat yhtä hyvin, joten sen puolesta pitäisi olla helppoa kouluttaa!
Seuraava tehtävä oli pienryhmässä tehtävä patoamistreeni. Nyt tarkkailtiin koiran ilmettä ja sen piti olla keskittynyt ja rento. Läähätys, steppaaminen tai ääntely ei tuottanut tulosta. Treenissä vietiin lelu yhdessä koiran kanssa muutaman metrin päähän ja sitten koira vietiin istumaan/makaamaan/seisomaan parin metrin päähän ja ohjaaja palasi lelun luokse. hän otti lelun käteen ja toi sitä koiralle kunhan ilme pysyi oikeana. Alkuun kun Lina istui niin tämä sujui hienosti. Sitten pyysin sen maahan ja kas, eipä sujunut vaan alkoi läähättämään?! Miksi näin kävi, en tiedä? Olihan siinä takana jo pitkä ja erilainen päivä ja tehtävä oli taas ihan erilainen mitä on koskaan tehty. Joten matkaa lyhennettiin reippaasti ja 80% sääntö saatiin toteutumaan. Sitten kokeilin vielä perusasentoa ja siinäpä oli selitys meidän seuruun ongelmiin. Väärä mielentila perusasennossa!
Lopuksi tehtiin vielä rauhoittumisharjoitus, jossa Kaisa piti loppupuheenvuoron ja ohjaajat saivat vielä kysellä. Juttua riitti ja tuokio keski ainakin vartin? Koirat saivat rentoutua lattialla yhdessä omistajan kanssa. Lina ei todellakaan nukahtanut, mutta pysyi kivasti aloillaan eikä se ainakaan äännellyt.
Tänään käytiin hihan hakutreeneissä ja Lasse jatkoi kiintorullan työstämistä. Metsässä oli paikoitellen liukasta joten tein suht lyhyet treenit, mutta kun on hyvä suunnitelma niin ei tarvitse hinkata hirmuisen kauan.
                                          Lina rentoutuu kurssin lopuksi <3
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti