lauantai 30. maaliskuuta 2013

Hakumetsässä

Pitkän perjantain kunniaksi herättiin aamulla aikaisin ja lähdettiin Turkuun, Kaisan oppiin hakua harjoittelemaan.
Aamu aloitettiin kahvilla ja suunnitelmien tekemisellä, kun oli ensin todettu että Kevät on myöhässä:) Tulihan se Kevätkin mukaan ja suunnitelmat saatiin tehtyä.
Lassen treenipäivä alkoi norjalaisella sekametsällä, kunhan ensin selvittiin metsään asti, matkalla kun oli Kaisan koirien tarha jossa oli 2kpl juoksunarttuja. Lassella kesti hetken tajuta että Paattisille oli tultu töihin, ei heilastelemaan, mutta kun se näki ensimmäisen maalimiehen metsässä saimme oikean vaihteen päälle ja nartut unohtuivat, eivätkä minun mielestä loppupäivänä enää Lassea häirinneet.
Lassen ensimmäinen treeni oli "normaali" keskilinjalta lähetttelin sitä metsään ja hyvin ne ukot sieltä löytyivät. Jonkun verran se haahuilee, mutta hajun saatuaan etsii hyvin maalimiehen ja nyt se malttoi hyvin rauhoittua maalimiehen luuokse. Samoin olen erityisen ylpeä meidän parantuneesta hallinnasta, sain sen tuotua maalimiehen luota keskilinjalle ilman talutinta siististi vieressä kulkien. Nameja siinä toki kului, mutta niitä pitääkin kulua kun opetellaan uutta! 
Lassen mielentilakin on kehittymässä oikeaan suuntaan ja se varsinkin ilahduttaa! Töitä on tuon asian parissa tehty ja vihdoin alkaa näkymään tuloksia. Aamupäivä kului kuin siivillä ja kun kaikki koirat olivat tehneet ensimmäisen treenin olikin lounaan aika. Hernekeitto ja pannukakku kyllä maistuivatkin hyvin. Ulkoilu on hyvä tapa herättää ruokahalu:) Lounaan yhteydessä  tehtiin suunnitelmia iltapäivälle. Kaisa kovasti kyseli miten olen aikonut opettaa Lassen ilmaisemaan? Sen kun tietäisin?? Voisiko joku viisas kertoa?
Joten kun en osannut päättää miten haluan ilmaisun tehdä niin iltapäivän tehtävä oli partiointia. Lasse työskentelee aika itsenäisesti ja hajun saatuaan sillä ei tunnu olevan mitään ongelmia irrota minusta kauaksikin... Maalimies löytyi aika nopeasti mäen päältä/takaa. Seuraavaa maalimiestä Lasse sitten joutuikin hakemaan pidempään ja hyvä niin. Jossain kohdassa Lasselta meinasi loppua usko kesken ja se jo hiukan kyseli että oletko sä varma tästä jutusta?? Se kävi myös varmuudeksi tarkistamassa keskilinjalla olevat ihmiset, mutta kun vain jatkoin matkaa metsässä ja kutsuin Lassen mukaan se kyllä tuli ja jatkoi etsimistä ja kun oli jo kuljettu aika pitkän löytyi maalimies, lähes takanurkasta. Oli kuitenkin kiva huomata että Lasse jaksaa etsiä vaikka joka hetki ei ukkoja löydykään. Ihastelin Lassen  työskentelyä kun se sai hajun. Hienosti se lähti tarkentamaan, pari metriä tuonne, ei, pari metriä tänne, joo, sitten jatkettiin hirmu nuuskutuksella ja Jes, ukko löytyi! Hyvin tehty!

För att fredagen var ledig så hade jag boka en sökkurs åt oss. Vi äkte till Åbo hos Kaisa Hilska och träna. På morgonen gjorde vi planerna och sen till skogen.
Lasses första uppgift var "norsk blandskog". På vägen till skogen var Kaisas hundarna i buren och två tikar hade löptid. Lasse trodde först att han har helt annorlunda "uppgifter" men när han så första "gubben" i skogen så glömde han tikarna och  ville jobba på riktigt! Efter det här kom Lasse inte äns ihåg tikarna.
Sen när det blev Lasses tur at träna så blev jag överraskad, vem har skola honom i smyg?? Det här var hans femte sökträning och jag kunde skicka honom från mittlinjen och han jobba fint och hitta alla "gubbarna" !! Det som gjorde mig extralycklig var Lasses attityd! Han är lugnare, lyssnar bra och jag behövde inte koppel för att hämta honom från målmannen till mittlinjen tillbaka utan han gick fint bredvid mej!! Mycke godis gick åt, men så ska det vara när man tränar nya saker.
Efter första rundan var det dags att äta lunch. Ärtsoppan och pannkakan smaka väl. Efter lunchen planera vi eftermiddagens träningar. Kaisa fråga om jag har tänkt att Lasse ska skälla eller hämta rullen till mej? Jag vet inte, vad skulle vara bättre, så jag ska fundera ännu på saken.. Och när jag inte kunde bestämma så vår eftermiddags träning var att patrollera området.
Andra träningen gick fint, när vi kom till mittlinjen så hälsa vi på "domaren" fint och sen skulle jag göra ett plan hur vi tänker jobba? Det tog en stund för allt det här är nytt till mej, men snart hade vi ett plan..
Lasse jobba fint, han fick doften ganska tidigt och han sprang fint långa vägar till "gubben" men det är väl tilllåtet? Andra sidan var mer knäpig. Lasse hamna söka länge och väl före vi hitta gubben. Han blev i ett skede lite osäker och fråga av mej: "är du säker på det här?" Men när jag bara fortsatte och gå så kom Lasse också och fortsatte och till slut hitta han gubben. Fint orka han jobba en längre tid, fast han fick ingen belöning. Och jag gilla så mycke att titta på honom när han hitta doften, Lasse stanna, snusa, sprang lite hit, nej, lite dit, Jep! och sen med glada skutt till gubben! Fint jobbat!! Min superhund!!!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti