maanantai 29. huhtikuuta 2013

Paimentamassa

Lauantaina olimme paimentamassa Kaisan luona. Lase on nähnyt viimeksi lampaita elokuussa ja minun odotukset eivät olleet kovin korkealla. Viime kesänä paimentaminen oli usein pientä tahtojen taistelua ja ja kunnon säätöä.. Sinänsä viime kesän paimennuksista jäi kiva maku, kun seura oli hyvää ja matkat Paattisille ja takaisin olivat ratkiriemukkaita:)
Lauantaina aloitimme Kaisan luennolla, josta erityisesti mieleen jäi vertaus tikkarista ja siitä kenellä se on ja kenellä sen pitäisi olla?
Kurssilla oli kelpie ylivalta, mutta mukana oli sentään kaksi bortsua. Kun puheet oli puhuttu ryhdyttiin hommiin, kierroksen aloitti bc Safi ja sitten oli vuorossa Onni ja Merja. Minä jotenkin pidän Onnista, tunnistan omaa mustaa kiituriani sen tyylistä? Onnin jälkeen Kaisa trenasi Auliksen kanssa ja sitten oli Lassen vuoro.  Ensimmäisenä tehtävänä oli flänkit, eli karuselliin. Juoksemisessa Lasse oli aika hyvä jo viime vuonna, mutta se vain oli aivan liian lähellä lampaita. Nyt oli ihan eri ääni kellossa, Lasse flänkkäsi kauniisti, isolla kaarella ja se jotenkin onnistui näyttämään ihan paimenkoiralta, se jopa liikkui "matalana" ajoittain. Vain maahanmenot isolla kaarella oli hiukan hukassa ja siitä seurasi jonkinasteista turhautumista, joten niitä sitten harjoiteltiin niin, että minä menin kaarelle mukaan ja läheltä käskyttämällä nekin onnistuivat.
Siten tulivat aitaukseen ensikertalaiset. Bria, Tore ja Paavo olivat positivisesti uteliaita ja kiinnostuneita lampaista, mutta paimentaminen sinänsä ei ehkä ihan auennut täysin niille vielä. Kalle olikin ekan kierroksen priimus. Kunhan Heli vain käveli lauman kanssa, niin Kalle "paimensi" lampaita Kaisan kanssa oikein mallikelpoisesti. Heti kun Kalle oli oivaltanut ettei liinassa kuulu vetää ja kiskoa?
Toisella kierroksella tehtiin poispäinajoa ja sekin sujui! Lasse oli varmuuden vuoksi liinassa, mutta minulla oli lupa pitää kiinni vain liinan päästä. Lasse on todella kasvanut henkisesti talven aikana, liina kiristyi vain kerran kun Lassen valtasi vastustamaton halu rynnätä.. Muuten me paimennettiin lampaita nätisti portin läpi parikin kertaa. Tunne kun pystyin keskittymään koiran ohjaamiseen oli hieno. Tosin sitä "pause" nappia olisin välillä kaivannut. Vaikka liikuttiin vain kävelyvauhtia niin tuntuu että tilanteet tulevat kauhean äkkiä? Lassen jälkeen Bria sai paimentaa yhdessä Heilin kanssa. Minä olin tosi vaikuttunut siitä miten pentu todella alkoi matkimaan osaavan koiran toimintaa, maahanmenot mukaan lukien. Minulla on näköjään vielä paljon opittavaa paimenkoirien maailmasta. Tämän jälkeen suunnattiin lounaalle ja Hesen hampurilainen kyllä maistuikin.
Lounaan jälkeen jatkettiin uudella lammaslaumalla ja Lassen viimeinen tehtävä oli aikalailla toisinto ensimmäisestä kierroksesta. Edelleen meillä oli ongelmia maahanmenojen kanssa, mutta muuten Lasse oli niin pro että! Sen nostotkin olivat varmoja ja hillittyjä ja se toi laumaa minulle nätisti tasapainossa!! Jihuu!!
Pennutkin olivat kaikki parempia joka kierroksella. Oli tosi kiva nähdä pentuja, hienoja kakaroita ja hienosti jaksoivat pitkän päivän. Kotiin tultuamme Lasse olikin sitten ihan poikki. Se nukahti keskellä olohuonetta ja siitä se siirtyi vain sängyn alle, iltapalalle, pisulle ja takaisin nukkumaan. Toivottavasti saamme aikaiseksi joskus järjestää uuden paimennuspäivän, syksyllä ehkä?
Näyttelytuloksiakin on tulllut viikonlopun aikana ja oikein hyviä tuloksia! Shy Norjassa oli pentunäyttelyssä sekä la & su ja molempina päivinä ROP-pentu! Sununtaina se vielä täräytti ja oli RYP3!! Mutta on se niin kaunis koira! Ja Kalle oli myös sunnuntaina Lahden KV-näyttelyssä ROP-pentu! Hurja tahti pentusilla on ollut! Ihanaa kun aktiiviset omistajat kuljettavat pentuja näytillä ja harrastuksissa.

På lördagen valla vi får. Lasse har sett får sist i augusti, så jag var ganska nyfiken och se hur han skulle reagera? Kaisa berätta först allmänt om vallande och skolning och sen var det dags att träna. När det blev Lasses tur så överraska han mej totalt! Han kunde och han gjorde allt jättefint och lugnt!! Bara att lägga ner sig var lite trögt? Även Lasses valpar skötte sig fint. Alla valparna var nyfikna och hade positiv inställning för saken, fast dom förstod inte riktigt vad det var som de skulle göra? Kalle hade bästa ideén och han "valla" tillsammans med Kaisa ganska bra.
På andra varvet så körde jag fåren bakifrån med Lasse genom porterna och även det här fungera fint. Jag skulle nog ett par gånger behöft en "pause" knapp, men tyvärr hitta jag inte en sådan? Situationerna kommer så snabbt och man bara märker att nu missa jag dethär igen, lite som i agilityn också?
På tredje varvet så fortsatte vi med den första övningen ,men tog med också balansen. Lasse skötte även det här fint, han var så lugn att jag nästan tänkte att han måst vara sjuk?? Men det är han inte, han har bara växt och blivit en vuxen hund som tänker först och gör först sedan??
Valpen Bria var lite osäker så hon fick valla tillsammans med Kaisas hund; Heili. Vau! Det var kul att se hur valpen börja följa efter äldre hunden och hur hon börja och göra på samma sätt. Jag har lärt mej någonting nytt igen.
När dagen tog slut så hade vi trötta hundar och nöjda ägare. Hopas vi kan ordna en ny dag tillsammans med valparna, kanske på  hösten?
På veckoslutet kom det en hel del utställningsresultat också. Shy i Norge har varit på valputställning och varit BOB både lördag och söndag!! Och på söndagen var hon BIG3!! Hon är nog vacker hund! Och Kalle var på söndagen i Lahtis på utställning och även han var BOB valpen! Fina valpar har Lasse och Nemi. Och vad det är kul att ägarna tar sina hundar på olika aktiviteter!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti